בהמשך למגמה זו, מצלמות הדרך הן כבר מזמן לא עוד טרנד חולף בשוק, אלא מוצר כמעט הכרחי לכל נהג שרוצה ראש שקט, וביטחון שבשעת הצורך, יוכל להוכיח בעזרתו כי נהג כשורה.
"בלי לומר מילה" – הסיפור של אבי
"תעצור בבקשה בצד", אף נהג לא אוהב לשמוע את המשפט הזה ובדרך כלל לא יוצא ממנו שום דבר טוב, אבל כשזה קרה לנהג ותיק בשם אבי מכפר סבא, הוא הצליח להינצל מדו"ח תנועה בטוח, רק בזכות העובדה שהייתה לו מצלמת דרך ברכב.
ומעשה שהיה כך היה. כמו בכל בוקר אבי יצא ברכבו לכיוון מקום העבודה שלו, חברת היי טק באזור התעשייה של הרצליה. לאחר כעשרים דקות נסיעה, בעודו נוהג ברחובות רעננה, אבי נעצר על ידי שוטרת תנועה שביקשה ממנו לחנות בצד ולהישאר ברכב. היות ואבי היה בטוח שלא עשה שום עבירה, בהתחלה היה בטוח שמדובר בבדיקת רישיונות שגרתית. אבל כשהשוטרת התקרבה אליו הוא הופתע מאוד לשמוע ממנה כי הוא התבקש לעצור מכיוון שלא ציית לתמרור "תן זכות קדימה", וכיון שבכך גם גרם לרכב אחר שבא משמאלו, לסטות לשוליים, כדי להתחמק מפגיעה בו.
אבי ידע כי נסע כחוק וגם ידע כי מצלמת הדרך שלו הייתה אמורה לתעד את מה שקרה, ולכן, מבלי לומר מילה נוספת, פשוט הגיש לשוטרת את המצלמה והראה לה את הצילום שמוכיח שכן נתן זכות קדימה ולא הפריע לנסיעתו של הרכב שבא משמאלו. השוטרת בחנה את הצילומים שוב ושוב, מורידה את העיניים מהמצלמה אל הצומת המדוברת ומחזירה אותן שוב אל המסך, וחוזר חלילה, כלא מאמינה, אך לאחר מספר דקות היא התנצלה על הטעות, הגישה לו את המצלמה ושחררה אותו לדרכו – ללא דו"ח.
"ניצלתי מדו"ח תנועה שהיה עולה לי 500 ₪ לפחות, ואולי גם מנקודות שעלולות להצטבר ולהביא אותי למצב של שלילה. אני ממליץ לכל נהג, להתקין מצלמת דרך ברכב, ויפה שעה אחת קודם – זה נותן שקט ומחזיר את עצמו כלכלית, כבר בהיתקלות הלא מצודקת הראשונה עם המשטרה".
ומה קורה בבית המשפט?
האם גם בית המשפט מקבל ראיות ממצלמות הדרך המותקנות ברכבים פרטיים? נכון להיום עדיין לא התקבלה הלכה משפטית מחייבת בעניין אולם בינתיים בתי המשפט בהחלט נוטים לקבל סרטונים של מצלמות רכב כעדויות קבילות, כל עוד אין חשש שהסרטון נערך או פוברק. ישנם מקרים בהם, מסיבות שונות, השוטר בשטח מסרב להתייחס לדברי הנהג, דבק בגרסתו ולא מסכים להסתכל בסרטון המצלמה. במקרה כזה ההמלצה שלנו היא לא להתייאש מראש ולא לוותר על הצדק המגיע לכם, אלא לדרוש ברירת משפט, בינתיים לא לשלם את הדו"ח היות והתשלום מהווה הודאה באשמה, ובתאריך הדיון שיקבע לכם להגיע את בית המשפט ולהציג את הראיות שבידיכם בפני השופט.
שימו לב כי מצלמות המתעדות את הקורה בתוך הרכב יכולות להגן עליכם הנהגים מפני טענות כמו שימוש בטלפון בזמן הנהיגה, ואילו מצלמות המופנות החוצה ומתעדות את הקורה בסביבת הרכב, ומספקות ראיות למקרים של מעורבות בתאונות דרכים או אישום באי ציות לתמרור, ירידה לשוליים, סטייה מנתיב ועוד.