תאונות פגע וברח – כשזה הולך ומסתבך

טוות בטיחות

מהן בעצם תאונות פגע וברח, כמה הן נפוצות בישראל, מה גורם לנהגים לבחור באופציית המילוט – ומה ההשלכות של הבחירה האומללה הזו? התשובות העצובות והחשובות בכתבה הבאה.

אחת לכמה שנים ותמיד בנסיבות טרגיות, נושא תאונות הפגע וברח עולה לכותרות ומעורר דיון סוער. זאת בשל העובדה כי מעבר להאשמה החמורה בחבלה חמורה או בפגיעה בחיי אדם, הנהג הנמלט מואשם גם בעבירת הפקרה, שהיא בזויה ומגונה גם בפן החברתי-מוסרי שלנו

מה ההגדרה של תאונת פגע וברח ומה היקף התופעה?

תאונת פגע וברח הינה תאונת דרכים שבה הנהג הפוגע ברח ממקום התאונה מבלי לקיים את דרישות החוק – למסור את פרטיו ולהגיש עזרה לנפגעים, באם יש צורך בכך. על פי נתוני משטרת ישראל, מדי שנה נפגעים בישראל כאלף איש בכ- 700 תאונות "פגע וברח", ומניין ההרוגים עומד על כ- 15-20 איש בשנה.

תאונת פגע וברח בחניה: תופעה מדאיגה

בניגוד לתאונות פגע וברח – תאונת פגע וברח בחניה כוללת רק נזק לרכוש כמו שפשוף צבע או מראה שבורה. מדובר על נזקים לרכב בעודו בחניה שנגרמו בשל רשלנות מצד נהג חולף שנמלט ללא השארת פרטים.

בדיקה מדגמית של 516 מקרי נזק שערכו ב'איגוד שמאי הרכב' מצאה כי כמעט 13% מהפניות למוסכים ולחברות הביטוח בנושא תיקון נזקי פח הן בשל אירוע פגע וברח בחניה. מדובר ברעה חולה שלרוב גוררת אחריה הוצאות כספיות נכבדות. הרכב הנפגע רשאי לתבוע את הביטוח – אך הדבר ייקר את הפרמיה שלו בשנה העוקבת ובנוסף הוא יאלץ להוציא מכיסו בכל מקרה את סכום ההשתתפות העצמית. מהמורה נוספת העומדת בפני בעל הרכב הנפגע היא כי לעיתים גובה הנזק שנגרם לא מגיע למחיר שננקב בפוליסה, גם כאן המשמעות היא כי את כל עלות התיקון ייאלץ לספוג בעל הרכב בעצמו, עלות שיכולה להאמיר ליותר מאלף שקלים.

מהי הענישה בחוק על תאונת פגע וברח?

ביצוע תאונת פגע וברח הינו עבירה פלילית שלא פעם מלווה בעבירות נוספות כמו שיבוש ראיות ע"י ניסיונות להסתיר את רכב או לתקנו, תיאום גרסאות עם נוסעים נוספים שהיו ברכב, ותיאום אליבי כוזב עם מכרים ובני משפחה.

בשנים האחרונות בתי המשפט מתייחסים לעברייני תאונות פגע וברח בחומרה רבה והם נוטים להכביד את הענישה, בתוך המסגרת שבמקביל הוכפלה גם בחוק. הענישה על תאונת פגע וברח יכולה לנוע בין מאסר על תנאי לבין מאסר בפועל לתקופה של מספר שנים, לצד ענישה נוספת כקנס ו/או שלילת רישיון.

עפ"י החוק, העונש לנהג שהמשיך בנסיעתו מבלי לעצור או לבדוק את תוצאות הפגיעה הינו עד 3 שנות מאסר, כאשר הנהג נטש את הזירה ביודעו שפגע באדם אחר, דינו עד 7 שנות מאסר, ואם הנהג גרם לחבלה חמורה או למוות הוא יהיה צפוי לעד 14 שנות מאסר. בממוצע, העונש על תאונת "פגע וברח" הינו כשלוש שנות מאסר וקנס של אלפים בודדים של שקלים. 

מה גורם לנהג הפוגע לברוח ממקום התאונה?

מעבר לנסיבות חיצוניות המאפשרות זאת – כמו חשיכה או היעדר עדים, יש כמובן נסיבות של נהיגה בשכרות המשבשת את שיקול הדעת, ניתן לומר שאישיות לא בוגרת ונטייה לנהיגה פרועה מגדילות את הסיכוי שהנהג ימלט ממקום התאונה. ההחלטה על הבריחה מתקבלת לעיתים גם מתוך בלבול ולחץ – אף אחד מהם לא מצדיק הפקרת חיי אדם.

האם וכיצד ניתן לאתר נהג שפגע וברח?

הודות לטכנולוגיה ולשיטות החקירה המתקדמות של המשטרה, מרבית תאונות פגע וברח מפוענחות כיום ולרוב הנהג הפוגע נתפס בתוך ימים ספורים. החקירה מתחילה עם הגעת בוחני התנועה לשטח וע"י ליקוט הממצאים, לרבות שברי חלקי פלסטיק של הרכב הפוגע, ניתן, כמעט תמיד, לזהות בוודאות מלאה את סוג הרכב והדגם. לאחר זיהוי סוג הרכב יתכן ובעלי רכבים המתגוררים בקרבת אתר התאונה יוזמנו לחקירה עם רכבם, ובבדיקה מקצועית ניתן יהיה לאבחן האם חלקי הרכב הוחלפו לאחרונה.

סוג נוסף של אמצעים לאיתור הנהג הנמלט הם עזרים טכנולוגיים לאיכון טלפונים סלולריים וכן מצלמות הניצבות ברחוב. כמו כן, במקרים רבים הנהגים הנמלטים, נוטשים את רכבם בקרבת מקום התאונה, וגם אם נעשים ניסיונות להסתיר את הרכב, לרוב הוא מתגלה בתוך זמן קצר. ולבסוף, ברובד המודיעיני, בלשי המשטרה עורכים גם בדיקות במוסכים ועוקבים אחר מכירות חלקי חילוף במטרה לאסוף די מידע אשר יוביל את הנהג הפוגע.

איך ניתן לצמצם את כמות תאונות הפגע וברח?

הדרך לצמצום תופעת תאונות הפגע וברח כוללת שילוב של הגברת האכיפה עם פעולות הסברה וחינוך וכן הגברת הענישה. יחד עם זאת חשוב לזכור שלעיתים הנהגים הפוגעים הם אנשים נורמטיביים גם כן, שחייהם הוסטו ממסלולם בעקבות הפגיעה. לכן, ענישה מחמירה אינה מהווה בהכרח גורם מרתיע, שניתן לתלות בו תקוות גדולות.

ביטוח הרכב מפצה על תאונות פגע וברח?

החובה לפצות על פגיעה בתאונה מוטלת בראש ובראשונה על חברת הביטוח של הנפגע ולכן, גם אם אין לחברה אפשרות לתבוע את חברת הביטוח של הנהג הפוגע, היא עדיין מחויבת בתשלום פיצויים לנפגעים. כאשר מדובר בפגיעה בהולכי רגל או רוכבי כלים זעירים כמו אופניים או קורקינטים, ופרטי הנהג הפוגע חסרים או שאינם מלאים, ניתן להשיג את פרטיו מהמשטרה ולקבל את פרטי חברת הביטוח שלו מ"קרנית" – הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. 

מחפשים מצלמת דרך לרכב?

השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אלייך בהקדם

שתפו:

מאמרים נוספים

מחפשים מצלמת דרך לרכב?

השאירו פרטים ונציגנו יחזרו אלייך בהקדם