מערכת למניעת שכחת ילדים ברכב – כל הדרכים למנוע את האסון הבא
המספרים המבהילים מאחורי שכחת ילדים ברכב בישראל מצביעים על חשיבותן של מערכות התראה למניעת שכחת ילד ברכב. מה אומרות התקנות בישראל על שכחת ילדים ברכב והכי חשוב – מה יכולים הורים לעשות כדי למזער למינימום את הסיכון?
לפי נתוני ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים תועדו בישראל בעשור האחרון (2010-2020) 34 מקרי תמותה של ילדים בשל שכחה או הילכדות ברכב נעול, וכ-900 מקרים של שהיה בלתי מכוונת של ילדים ברכב סגור אשר נגמרו "רק" בטראומה למבוגרים ולילד כאחד. נתונים אלו לא מותירים מקום לספק – התמגנות מבעוד מועד כנגד מקרי שיכחה הופכת מהמלצה לחובה, לפי התקנות החדשות של משרד התחבורה בנושא
שכחת ילד ברכב: למה זה כן יכול לקרות לכם?
לתופעה המצערת של שכחת ילדים ברכב ישנם כמה גורמים, הנעוצים באורח חיינו הקדחתני ובמיקום התינוק הרחק מעינינו ברכב.
בשנות ה-90 המוקדמות, לאחר שהתגלה שכרית האוויר הקדמית במושב הנוסע עלולה להוות סכנת לילדים, המליצו מומחי בטיחות רכב לעשות "רילוקיישן" לכיסא התינוק מהמושב הקדמי לאחורי. כתוצאה מהעברת כיסא התינוק למושב האחורי הצטמצם הקשר של ההורה עם הילד במהלך הנסיעה, כאשר לפעמים אין אפילו קשר עין. הדבר נכון במיוחד לתינוקות בני שנה או פחות, שבקושי מתקשרים, או פשוט ישנים להם, בזמן הנסיעה. ואכן, הדבר הגדיל את שכיחות המקרים של שכחת ילדים ברכב.
סיבה נוספת כאמור נעוצה באורח החיים העמוס של המאה ה-21, כאשר דברים רבים מהווים הסחות דעת – מחשבות על עבודה, הרשימה לסופר, שלטי חוצות, צליל קבלת הודעה אפילו. כאשר אנו נוהגים עייפים או בסטרס אנו עלולים לנהוג במוד מנטלי של "טייס אוטומטי" ולפספס דברים. ואכן מחקרים רבים בעשורים האחרונים הצהירו שניהול חיים עמוסים ולחוצים עשוי לגרום לשיכחה מוגברת. לצערנו המשמעות היא שמצב ביש מעין זה יכול למעשה לקרות לכל אחד, ולכן חשוב לסגל התנהגויות וכמובן להיעזר במוצרים טכנולוגיים, שיסייעו לנו לא לשכוח ברכב את היקר לנו מכל.
סוגי מערכות התראה לשכחת ילדים ברכב
כפי שניתן לראות, זה יכול להיות קל לשכוח לשבריר שניה את הילד הישן בשקט במושב האחורי. זו איננה עדות להזנחה או כוונת זדון אלא להסחת דעת רגעית, בלוח זמנים שהוא לרוב עמוס ומתוקתק להפליא. לכן, אין זה פלא שהורים רבים פונים לעזרתה של הטכנולוגיה, לכסות את ה"שטח המת" שלהם ולמזער את הסכנה להתממשות הסיוט של כל הורה – לשכוח את הילד ברכב. כיום ישנן מערכות מסוגים שונים – חיישני משקל המתריעים אם המנוע כבה והילד במושב הבטיחות, רכיב בלוטות' למושב התינוק המקושר למפתחות ומתריע על מרחק, מצלמות לזיהוי נוכחות ברכב לאחר שהמנוע כבה ועוד. המתקדמות בהן כמו מערכת למניעת שכחת ילדים ברכב של הכפתור בייבי, משלבות טכנולוגיה מתקדמת לצד מענה אנושי בזמן אמת.
כללי בטיחות בדרכים – שכחת ילדים ברכב
את אורח חיינו העמוס, או את חוסר הקשר הרציף עם התינוק במושב האחורי, אנחנו לא יכולים ממש לשנות. ועדיין, אם שכחת ילדים ברכב היא תולדה של נהג לא מרוכז, מה אנו כן יכולים לעשות כדי לשבור את הסחות הדעת שלנו? אל דאגה, ישנם הרגלים והתנהגויות נרכשות למניעת שכחת ילד ברכב. תרגול חוזר ונשנה שלהם יהפוך אותם לחלק משגרת הכניסה והיציאה שלכם מהרכב כדי להקטין את הסיכוי שהילד ישאר מאחור. אלה הם כללי הבטיחות בדרכים למניעת שכחת ילדים ברכב של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים:
- לפני היציאה מהרכב וודאו כי הרכב ריק מנוסעים
- ברכב עם הילדים? הימנעו מכל התעסקות בטלפון הנייד, הידוע כמסיח דעת.
- שימו את התיק, הלפטופ, הטלפון הנייד, או כל חפץ משמעותי אחר ליד הילד במושב האחורי.
מה חשוב לדעת כשבוחרים מערכת למניעת שכחת ילדים?
תפקידם של פתרונות חכמים הוא להתריע בשבריר השניה הקריטי שאנחנו יוצאים מהרכב בפיזור הדעת, ובהתאם, הצורך בהם עולה ככל שחיינו נהיים עמוסים יותר ויותר. בהתאם לכך עתיד משרד התחבורה באוגוסט 2021 להפוך את מערכת ההתראה לשכחת ילדים ברכב לחובה, עבור כל רכב פרטי המסיע ילדים מתחת לגיל 4. אז איך בוחרים אחת? ראשית בדקו כי המוצר עומד בתקנים ומוכר, וודאו כי הטכנולוגיה נוחה ושימושית לכם וכזו העונה על צרכיכם האישיים. שנית בדקו – מה אתם מקבלים תמורת העלות – מוצרים רבים מספקים מענה לכיסא, כלומר לילד, אחד בלבד. יש לכם רכב מלא? מסיעים הרבה את הילדים של השכנה גם? וודאו אם מחיר מערכת ההתראה הוא למושב בטיחות אחד, או יותר. לבסוף היינו ממליצים לבדוק – מה היקף השירות שתקבלו בעבור אותו סכום – האם רק את המוצר עצמו, אפליקציה ייעודית, מוקד אנושי ועוד. חלק מהם אינם נפוצים ונוכחות אחד מהם עלולה לעשות את כל ההבדל.
איך מערכת הכפתור בייבי מסייעת למנוע שכחת ילדים ברכב?
מערכת הכפתור בייבי היא מערכת התראה מתקדמת למניעת שכחת ילדים ברכב, המופעלת באופן עצמאי ומחוברת למוקד חירום אנושי 24/7. הכפתור מתבסס על חיישן משקל המותקן בכיסא התינוק ומערכת eCall, המקושרת למוקד חירום אנושי 24/7. בנוסף, הטכנולוגיה מופעלת בכל כניסה ויציאה מהרכב באופן עצמאי, ככה לא צריך לסמוך על הזכרון. כל אלה גם ניתנים לחיווי באפליקציית הכפתור. השימוש במערכת eCall המתקדמת מאפשר התנעת רצף פעולות שלא ייעצר עד שגורם רלוונטי יגיע לילד. ראשית המערכת תתריע ע”י צפצופים והבהובים בצאתכם מהרכב, לאחר דקה תשלח הודעה לטלפון שלכם ובמקביל תישלח הודעה גם למוקד החירום המזהה את מיקום הרכב. במידה וההורים אינם זמינים או באיזור ללא קליטה ולא ניתן להשיגם – כוחות הצלה יוקפצו למקום והילד יחולץ. טכנולוגיית eCall 24/7 הייחודית במערכת הכפתור בייבי, מאפשרת לכפתור קשר רציף ועצמאי מול המוקד האנושי, המספק מענה מיידי ומנהל את המקרה מתחילתו ועד סופו.
חוק שכחת ילדים ברכב בישראל – יש כזה?
באוגוסט 2021 נכנסו לתוקפן תקנות חדשות בנושא שכחת ילדים ברכב, שיגדירו אילו מערכות התראה מאושרות לשימוש בישראל. על מי יחולו התקנות המחייבות? על כל מי שיסיע ילד עד גיל 4 ברכב פרטי. אז עד שישקע האבק והתהליכים הרגולטוריים יגמרו, ולפני שבוחרים מערכת למניעת שכחת ילדים ברכב, בואו נזכר בכללי בטיחות בדרכים חשובים ורלוונטיים.
מסגלים הרגלים למניעת שכחת ילד ברכב
- ראשית כמובן, מקפידים לנעול את הרכב כדי שהילדים לא יכנסו אליו בלעדינו.
- לא משאירים ילד ברכב סגור גם לא לרגע – תינוקות ופעוטות סובלים מהיפרתרמיה במהירות רבה יותר ובצורה חמורה יותר ממבוגרים.
- אם אתם הורים סביר להניח שיש לכם בובה או שתיים ספייר בבית. ניתן להקצות דובי-אוטו – דובי שישהה באופן קבוע במושב הבטיחות, שיעבור למושב הקדמי ברגע שהילדים עולים. הגעתם ליעד? דובי-אוטו לצידכם יזכיר לכם שיש מישהו במושב האחורי.
- של נעליך מעל רגליך – ושים אותן במושב האחורי. ככה, כשתצטרכו לצאת מהרכב בטוח תזכרו להסתובב אחורנית.
- מדבקות תזכורת – בחרו תמונה של הגוזל שלכם, או פתק קטן בו תכתבו לעצמכם תזכורת לבדוק מאחור, והדביקו על ההגה או לוח המכוונים לתזכורת קבועה אך חשובה מאוד.
עכשיו אפשר לנסוע רגועים.